Afscheid van ... Gabbe

18-11-2019 14:52

 

Het was niet onmiddellijk gepland maar nu de gepaste gelegenheid zich voordeed hebben we toch afscheid genomen van de ram waaraan we in grote mate het succes van de Van d’Heerewei schapenfokkerij te danken hebben: Schapendries Gabbe.

Vijf dekseizoenen was hij hier actief.  Ons koppel bestaat ondertussen bijna uitsluitend uit zijn dochters.  Evenals vorig jaar heeft Gabbe de voorbije weken dan ook slechts een beperkt aantal ooien ter dekking gekregen.  Daarbij komt dat ooilam welk we voorbije zomer hadden aangekocht met de bedoeling haar aan Gabbe te koppelen, een kleine afwijking vertoont waardoor ze helaas niet aan onze stamboeknormen voldoet en we van haar afscheid zullen nemen. 

Dit alles zou echter geen reden zijn om Gabbe te verkopen als het volgende zich niet had voorgedaan.

Zijn collega, Schapendries Laurent, is namelijk van de laatste jaargang  “zuivere“ Hoenderhave nakomelingen.  Zijn vader werd in de Schapendries fokkerij vervangen door een andere ram.  Gezien de bloedvoering van de Hoenderhave rammen goed samengaat met de dochters van Gabbe, en er in deze lijn geen vervanging meer mogelijk is, kunnen wij dus best deze laatste Hoenderhave nakomeling aanhouden.   

We hebben geen goede ervaring om buiten de dekperiode twee volwassen rammen samen te hebben maar twee aparte kuddes zou het probleem oplossen.  Dat Gabbe zeer vriendschappelijk omgaat met onze paarden zou daarbij ook helpen.

Gabbe is onze trots en vormt de basis van onze schapenfokkerij.  Daarnaast is het ook een bijzonder aangenaam meewerkend schaap.  Een gentleman en leider van zijn kudde.  Maar toen de juiste gelegenheid zich aanbood om Gabbe een goede nieuwe thuis te geven, heeft rede heeft het gehaald op sentiment en hebben we Gabbe laten gaan.  Hij komt terecht bij een collega fokker uit de regio van Gent.  We wensen hem veel geluk met zijn aankoop en hebben er alle vertrouwen in dat hij zich ook daar positief zal laten opmerken.