2020: een bovengemiddeld lammerjaar

27-03-2020 08:47

Het lammerseizoen loopt hier bijna op zijn einde en tot op heden presteerden onze ooien met een gemiddelde van 2.66 lammetjes ruim boven de beoogde norm van 1.9 lam per volwassen ooi.  Jarenlange selectie op vruchtbaarheid en moedereigeschappen plaatste ons de voorbije jaren al in de top van de stamboekstatistieken maar op een resulaat als dit hadden we niet durven hopen.  

De eerste zes ooien gaven 4 drielingen en twee tweelingworpen en een jonge ooi welke we recent verkochten verblijde met haar eerste worp de nieuwe eigenaars ook al met een tweeling.  Geen dode lammeren, geen uitval en alle lammeren goed aan de maat en op gewicht; geen "nakomertjes".  De moeders zijn zeer zorgzaam en melkrijk.  Het jonge grut groeit dan ook snel.  Zelden konden we zo een éénvormig en sterk lot lammeren presenteren.

Benevens een strenge selectie en gerichte rammenkeuze is ook het feit dat er veel aandacht wordt geschonken aan de eerste levensdagen van de lammeren onze sterkte.  Veel van de lammetjes, zeker de drielingen, krijgen de eerste uren een flesje biestmelk.  Als ze een weinig verzwakt ter wereld zijn gekomen of de melkgift van de ooi nog niet goed op gang is, helpt deze biest het lam op krachten.  Ook de volgende dagen wordt aan drieling lammeren regelmatig kunstmelk gepresenteerd zodat ook de zwakste de mogelijkheid heeft om volledig op krachten te komen.  Het geeft de ooi ook de gelegenheid om volledig te herstellen en haar melkproductie te maximaliseren.  Wij investeren dan ook niet zozeer in extra krachtvoer voor de ooien dan wel in extra melk voor hun lammeren.  De moeders doen het uitstekend op hun gewone rantsoen aangevuld met het eiwitrijke voorjaarsgras.  Ik dien hier wel te verduidelijken dat onze ooien in staat zijn hun drieling zelfstandig groot te brengen en dat hetgeen wij doen als extra hulp is bedoeld om ieder geboren lam de beste kansen te geven.

In de lammergroep zijn duidelijk de verschillende afkomsten merkbaar.  De Gabbe lammeren zijn zoals naar gewoonte fors gebouwd met veel lengte.  De nakomelingen van Laurent kenmerken zich doordat ze hoog op de poten staan.    Ook hun vader is als jaarling al zeer goed aan de maat, zeker als men bedenkt dat hij van een drielingworp stamt.

Binnen enkel dagen verwachten we nog nakomelingen van één van de jaarlingen alsook van onze ouderdomsdeken, de 12-jarige Charlie.  Ook de ooi welke we onlangs van S. Custers hebben kunnen terugkopen moet nog lammeren.   Ze stamt uit dezelfde moederlijn als onze ooien en werd als drachtige jaarling verkocht.  Ondertussen is Gauwke met 13 lammeren uit 5 worpen de meest productieve ooi binnen de stamboekwerking.  Zij beantwoord aan alle kwaliteiten welke voor een goed moederdier belangrijk zijn.  We zijn dan ook zeer tevreden dat we haar opnieuw de onze mogen noemen.

Maar als modelmoeder staat Gauwke 8512 er hier niet alleen voor.  De nauw aan haar verwante Flora 034 moet met 6 worpen/13 lammeren nauwelijks onderdoen.  En haar dochters Hinke 001 (4 worpen/9 lammeren) en de fraai gemodelleerde Jorinde 037  (7 lammeren uit 3 worpen) scoren ook meer dan bovengemiddeld.  Een ooilijn waarin vruchtbaarheid en moedereigenschappen sterk verankerd zijn.