Dag Otis; Welkom Pelé

04-08-2023 10:45

Hoog tijd om hier nog eens wat nieuws te plaatsten.  Er was niet alleen weinig activiteit op deze website, ook in de stal bleef het voorbije maanden stil.  

Na een succesvol fokseizoen 2022 was het in het najaar aan Otis om voor drachtige ooien te zorgen.  Echter, toen de dekperiode aanbrak, bleek hij niet erg viriel te zijn. Dachten we aanvankelijk dat onze ooien de jonge ram niet konden bekoren dan hoorden we van collega's dat ook hun rammen in de maanden oktober en november weinig tot geen deklust hadden.  De zeer droge zomer gevolgd door overvloedige grasgroei in het zachte najaar heeft waarschijnlijk het jaarlijkse patroon verstoord. Omdat we na één mei geen lammerende ooien willen werd de ram op 5 december uit het koppel gehaald.  Later bleek slechts de helft van onze ooien drachtig en alle bevruchtingen gebeurden in de laatste week dat hij in het koppel stond.  Door deze laattijdige dekkingen waren de ooien niet meer in conditie, zijnde te vet, hetgeen ten koste ging van de vruchtbaarheid.   Met 10 ipv. de beoogde 20 lammeren werd het lammerseizoen afgesloten.  

Wat het exterieur van zijn nakomelingen betreft mogen we stellen dat Otis aan onze verwachtingen heeft voldaan.  Mooie lammeren met enkele positieve uitschieters zijnde Pippa (0120) en Pablo (0121). En ook de van een drieling afkomstige Pia (0126) en Pepper (0127) blijven op onze schapenfokkerij ter versterking van het koppel.  Zo is de welliswaar korte passage van Otis van 't Roth op de Van d'Heerewei schapenfokkerij toch niet zonder gevolg gebleven.  Op de keper beschouwd hebben we te vroeg afscheid genomen van Otis.  We kregen echter uitzonderlijk de kans om een nakomeling uit de laatste jaargang van een uit Nederland geïmporteerde kudde aan te schaffen: Pelé van het Hof ter Bree Eik.  Afwachten wat deze ram voor ons in petto heeft.