Nieuwe stamboek reglementering: het geboorteboek, de promotieklasse en de aanvullende sectie.

20-10-2019 22:08

 

Op 1 november 2018 werd verordering 2016/1012 dd 8 juni 2016 van de Europese Parlement en Raad van kracht betreffende de zoötechnische en genealogische voorwaarden voor het fokken van raszuivere fokdieren.

In deze verordering wordt onderandere bepaald dat de stamboekverenigingen over een fokprogramma moeten beschikken hetwelk aan bepaalde vormvereisten en voorwaarden is verbonden.  Een belangrijke wijziging voor de stamboekwerking in de schapenfokkerij is dat aan de stamboeken de verplichting wordt opgelegd tot registratie van de hen aangeboden dieren zo deze aan het fokprogramma van het betreffende stamboek voldoen. 

Hadden we in het Wiltshire Horn stamboek voor 1 november 2018 alleen de raszuivere dieren in een  hoofdsectie, thans worden de geregistreerde dieren onderverdeeld in 3 klassen: Het geboorteboek, de promotieklasse en de aanvullende sectie.

 

Promotieklasse  (is de hoofdsectie)

Dieren die ingeschreven zijn in het geboorteboek en die afstammen van twee ouders die ingeschreven zijn in de promotieklasse, kunnen door de fokker volgens de voorschriften van het stamboek worden aangeboden voor stamboekkeuring.

Als de stamboekkeurder oordeelt dat de dieren voldoen aan de rasstandaard en geen zichtbare gebreken vertonen die promotie in de weg staan, wordt het dier opgenomen in de promotieklasse.

 

Geboorteboek

• Alle dieren die geboren worden uit een vader én een moeder geregistreerd in de hoofdsectie van het stamboek, worden geregistreerd in het geboorteboek van de hoofdsectie.

• Na keuring kunnen dieren geboren uit ouders die beiden geregistreerd zijn in de promotieklasse, promoveren naar de hoofdsectie.

Dieren die afgekeurd zijn of nooit voor promotie aangeboden werden aan een stamboekcommissie kunnen niet meer voor de fokkerij uitgesloten worden.  De lammeren die uit deze dieren geboren worden, kunnen echter nooit promoveren en blijven dus levenslang in het geboorteboek (dit omwille van mogelijke zoölogische afwijkingen).

 

Aanvullende sectie (is te vergelijken met een hulpstamboek)

Heb je een dier dat:

• Is geregistreerd (oormerken)

• Niet is geregistreerd in een stamboek

• Voldoet aan de rasstandaard

• Voldoet aan de minimale prestatievereisten zoals beschreven in het goedgekeurde fokprogramma

dan kan je dat dier aanbieden aan de keuringscommissie om het te laten opnemen in de aanvullende sectie van het stamboek.

 

Opwaardering van de nakomelingen van dieren uit de aanvullende sectie naar de hoofdsectie kan als:

• Moeder en grootmoeder van moederszijde zijn opgenomen in de aanvullende sectie van het stamboek

• Vader en beide grootvaders zijn opgenomen in de hoofdsectie van het stamboek

• De stamboekkeurder oordeelt dat het dier voldoet aan de rasstandaard en geen zichtbare gebreken vertoont die promotie in de weg staan.

 

Schematische voorstelling

 

vader promotieklasse

lam  promotieklasse

grootvader promotieklasse

moeder aanvullende sectie

 

overgrootvader promotieklasse

grootmoeder aanvullende sectie

 

overgrootmoeder aanvullende sectie