Heden

Op het Europese vasteland stijgt het aantal Wiltshire Horns van jaar tot jaar.  

In ons land verkreeg het ras in 2007 de officiële erkenning als stamboekschaap.  Ruim 400 dieren geregistreerde dieren vormen thans de basis van het Wiltshire Horn schaap in België.  De stambomen van de schapen worden bijgehouden door de vzw Kleine Herkauwers Vlaanderen (KHV).  

De groei in populariteit van het ras is voornamelijk te danken aan zijn uitstraling en het zelfruiende vermogen in een sector waar wolproductie onrendabel geworden is.  De ooien hebben goede moedereigenschappen en zowel raszuivere als gekruiste lammeren hebben een opmerkelijke vitaliteit bij de geboorte en kunnen een hoog slachtgewicht bereiken zonder overtollig vet aan te maken.  Liefhebbers roemen de lage onderhoudskosten en het onderhoudsgemak van de Wiltshire Horn.  Naast een uitstekend slachtrendement en goede karkaskwaliteit redenen waarom het ras ook interessant is binnen de commerciële sector. 

In Groot Brittanië werkt 'The Wiltshire Horn Sheep Society' voortdurend aan de verbetering van het ras.  Wiltshire Horn maakt er deel uit van het Signet Breeding Services programma.

In Australië en Nieuw Zeeland zijn talrijke professionele schapenbedrijven met grote aantallen Wiltshire Horn. Ze genieten er een uitstekende reputatie.

Wegens de genetische eigenheid van de Wiltshire Horn wordt het ras ook in kruisingen ingezet met het doel de zelfruiende eigenschap in te fokken zonder op groeikracht en bevleesdheid in te leveren.  Wanneer wolschapen gekruist worden met een Wiltshire Horn zullen de eerste generatie lammeren bewold zijn, zij het niet allemaal in dezelfde mate.  Wil men de kortwolligheid in zijn wolschapen vastleggen zal er de volgende generatie(s) nogmaals een Wiltshire Horn moeten gebruikt worden.  Kruisingen met een hoornloos ras geeft lammeren zonder hoorns. 

Wiltshire Horn wordt ook ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe zelfruiende rassen zoals de Nolana, de Katahdin en het Easycare schaap.