Schapendries Gabbe

Schapendries Gabbe stamt af van de in de Belgische Wiltshire Horn fokkerij zeer invloedrijke Arno welke op zijn beurt een kleinzoon is van Pertwood Hippy.  Van deze Pertwood Hippy lezen we dat hij als lam opviel door zijn maat en lange lijnen.  Na een jaar was hij uitgegroeid tot één van de grootste rammen terwijl hij daarbij mooi in verhouding bleef.  Pertwood Hippy bleek een voornaam heerschap te zijn met een prachtig hoofd met goede horens, veel lengte en bespiering, een fijne huid en correct beenwerk.

Deze beschrijving zou ook op Gabbe van toepassing kunnen zijn.  Uit de in 2014 bij de heer N. Vettenburg uit Tielt-Winge geboren ramlammeren trok de 2550-0057 de aandacht naar zich toe door zijn maat en uitstraling.  Exterieurmatig maakte de jonge ram een sterke indruk en zijn moeder 9953 en grootmoeder 0081 bleken tot de beste ooien uit de Schapendries kudde te behoren.  En ook bij de stamboekopname viel Gabbe als jaarling ram de keurders op met zijn imposante verschijning.  Met een gemeten schofthoogte van 79 cm en een lengte van 90 cm scoorde Schapendries Gabbe toen respectievelijk 15 en 18 cm beter dan het gemiddelde van zijn leeftijdsgenoten.  

Gabbe groeide ondertussen uit tot één van de grootste exemplaren van zijn ras.  Lang, diep, breed in de voorhand en een gespierde rug.  Gabbe heeft daarnaast ook nog eens een uitermate zachtaardig en meewerkend karakter.  Zijn nakomelingen zijn gespierde en correct gebouwde lammeren die uitmunten in lengte, maat en groeikracht.  Het wekt dan ook geen verwondering dat de ooilammeren veelgevraagd zijn en dat meerdere van zijn zonen als dekram worden gebruikt. 

Uit Gabbes eerste jaargang wordt binnen het stamboek zijn zoon Ingbert van d’Heerewei ingezet op 't Hulshof van L.Claes te Vorselaar; Idas van d’Heerewei verhuisde naar W.Treunen te Deux-Acren en Igor van d’Heerewei vond samen met enkele onverwante ooien in Dentergem bij L. Van den Meersschaut een nieuwe thuis. 

Ook in Nederland en Frankrijk zijn met Janus van d'Heerewei en Jorre van d'Heerewei zonen van Gabbe als dekram in Wiltshire Horn koppels actief.  En in Duitsland kan het Wiltshire Horn stamboek rekenenen op de inbreng van Klaas van d'Heerewei.  Daarnaast werden meerdere rammen verkocht voor de kweek van kruisingslammeren.